Duurzame energie: zonnepanelen

Zonnepanelen installeren

De discussie over duurzame energie is de laatste jaren almaar meer geworden. We zijn nog steeds trouwe gebruikers van fossiele brandstoffen en dat moet omwille van het milieu minder worden. De overheid is reeds aan het voorbereiden op maatregelen, waarbij kolencentrales gesloten gaan worden en het in nieuwbouwwoningen straks verboden is om nog een gasaansluiting aan te leggen. Dit betekent dat we langzaamaan over moeten stappen op een duurzamere en schonere manier van energiegebruik. De meeste woningen die gebruikmaken van schone energie hebben zonnepanelen in gebruik. Dit is de meest makkelijke oplossing, maar je moet wel goed uitrekenen in hoeveel tijd je je investering weer terugverdiend hebt.

Soorten zonnepanelen

Wanneer je besluit om zonnepanelen in je woning te installeren, zal de hoofdvraag vaak zijn hoeveel dit kost. Ondanks dat zonnepanelen aanschaffen zeker wel een investering is, hangt de prijs van enkele zaken af, zoals onder andere de soort zonnepanelen je wilt gebruiken.

Polykristallijne zonnepanelen D

it zijn de meest gebruikte zonnepanelen onder particulieren. Deze zonnepanelen kan je herkennen aan de vierkantjes op het zonnepaneel. Van dichterbij zal je opvallen dat het paneel allemaal hele kleine kristalletjes bevat. De polykristallijne zonnepanelen zijn de goedkoopste en dit komt doordat de kosten voor het produceren niet zo heel hoog zijn, maar het rendement ligt ook lager. De reden dat deze zonnepanelen veel in Nederland gebruikt worden, is dat zij ook goed licht op kunnen vangen bij minder of geen zonlicht.

Monokristallijne zonnepanelen

Deze zonnepanelen zijn zwart van kleur. Verder zijn van dichtbij de lijnen zichtbaar. Deze zonnepanelen zijn wat duurder dan de polykristallijne zonnepanelen. Dit komt omdat zij een veel beter rendement hebben. Mede daarom zijn dit soort zonnepanelen ook aan te raden bij kleinere oppervlakken. Dan haal je uit een klein oppervlak zonnepanelen toch nog genoeg rendement. Het nadeel van van monokristallijne zonnepanelen is dat ze wel flink wat zonlicht nodig hebben.

Dunne-film zonnepanelen

Deze zonnepanelen, worden nauwelijks in Nederland gebruikt, omdat ze veel direct zonlicht nodig hebben. Dit is in veel gevallen hier niet mogelijk. Deze panelen zijn diepzwart met een matte film erover. Ze zijn wel goedkoper, maar wegens het lage rendement heb je er weer veel van nodig.

Hoeveel kosten zonnepanelen in je woning?

De precieze prijs hangt af van de soort zonnepanelen je neemt, het oppervlak en of het oppervlak een plat dak of een schuin dak is. De prijzen zijn in een dalende lijn, dus het wordt wel goedkoper en daardoor duurt de terugverdientijd ook minder kort. 

Voor meer informatie spreek met Loodgietersbedrijf Hessel Postma.


Delen