Wat te doen bij rioolontstopping

Spoelt het water in de gootsteen niet meer weg, of komt alle inhoud van je toilet weer vrolijk naar boven terwijl je wel hebt doorgespoeld? Dan wordt het tijd om de boel te ontstoppen. Dat valt niet altijd mee! Soms kunnen de kleinste oorzaken een grote ontstopping veroorzaken, waardoor je je sanitaire voorzieningen niet meer kunt gebruiken. Het ruikt ook niet al te fris trouwens. In dit artikel geef ik je een aantal tips voor rioolontstopping en wat daarbij komt kijken. Allereerst; blijf kalm! Het is geen ramp als je toilet de eerste keer niet goed doorspoelt. Je hoeft niet altijd gelijk de loodgieter te bellen, probeer eerst een aantal van deze onderstaande tips. Als de eerste tip niet werkt kun je altijd nog hulp vragen aan een professional. Hieronder lees je wat je nu al aan rioolontstopping kunt doen:  

Tip 1: Ontdek eerst waar de verstopping zit 

Je hoeft daarvoor niet je toiletpot uit de grond te trekken (dat lukt waarschijnlijk ook niet) maar waar je eerst naar kunt kijken is of er op meerdere plekken verstopping plaatsvind. Wanneer alleen je toilet of je doucheputje protesteert, heb je kans dat het nog zelf op te lossen is. In je toilet kom je vaak al een heel eind met een plopper of gootsteen ontstopper. Pas met dit laatste wel goed op, want dit spul kan brandwonden veroorzaken. Ga er niet vanuit dat het een wondermiddel is, als de ontstopping te hardnekkig is zal je uiteindelijk toch hulptroepen moeten inschakelen. 

Tip 2: Eerste hulp bij rioolonstopping

Heb je op meerdere plekken tegelijk last van verstopping, dan zit het probleem waarschijnlijk in het riool. Dit is een iets drastischer probleem en vraagt een andere aanpak. Het is niet aan te raden om zelf in de grond te gaan graven naar de pijpleidingen, tenzij je erin gespecialiseerd bent, maar dan zou je deze tips vast ook niet nodig hebben. In dit geval zal je dus echt een professional moeten vinden. Zij kunnen in mum van tijd zien waar de verstopping zit en weten dan ook hoe ze dit kunnen verhelpen. 

Tip 3: Wees zo specifiek mogelijk

Wanneer je besloten hebt om een professional in te schakelen en een geschikt bedrijf of ZZP'er hiervoor hebt gevonden, is het aan te raden een aantal dingen op te schrijven voor je contact opneemt. Probeer zo specifiek mogelijk te omschrijven wat het probleem is en wat de gevolgen ervan zijn (hoe vies het dan ook mag klinken, ze zijn wel wat gewend!). Op die manier kunnen zij een inschatting maken van het probleem, de oplossing en ook niet onbelangrijk; de geschatte kosten.

Voor meer informatie spreek met Henri Bosch Rioolontstopping.


Delen