Keuken verstopt!?

Niets is vervelender dat als u de afwas heeft gedaan, dat het water niet meer wegloopt. De gootsteen in uw keuken is verstopt. Dit gebeurt natuurlijk altijd op onverwachtse momenten als u net geen tijd heeft om hier mee bezig te gaan. Toch moet dit opgelost worden want als een keuken verstopt is dan kunt u verder niets meer beginnen en het gaat ook nog eens stinken. Er zijn voordat u een dure loodgieter belt, nog wel enkele manieren om zelf te proberen de keuken gootsteen te ontstoppen.

De ontstopper - Wanneer u een klassieke ontstopper heeft dan kunt u proberen hiermee de afvoer vacuüm te trekken, zodat het vuil loskomt en doorgespoeld wordt. Zorg wel eerst dat u de afvoer van de gootsteen afplakt, zodat er geen lucht binnenkomt en dit een betere ontstoppingsresultaat kan opleveren. Het zuignap effect kunt u vergroten door te zorgen dat er een laagje water in de gootsteen staat. Dit is over het algemeen geen probleem als de leiding verstopt is. Zet de ontstopper op de afvoeringang en pomp krachtig enkele malen heen en weer. Over het algemeen kunt u direct horen of het effect heeft en moet het water direct wegstromen.

Sifon reinigen - Een tip die ook handig is om met enige regelmaat uit te voeren als u geen verstopping heeft. U kunt dan een eventuele verstopping voorkomen en het voorkomt ook nare geurtjes. Zet eventueel een raam open, omdat als u de sifon los maakt er nare geurtjes kunnen vrijkomen. Zet een emmer onder de sifon, zodat water die erin staat daarin kan lopen. Maak met een tang de sifon los en laat het water er uitlopen. Daarna moet u de sifon goed schoonmaken en alle vuilresten verwijderen. Na reiniging kunt u de sifon weer bevestigen. Mocht het zo zijn dat de verstopping dan nog niet is opgelost, dan zit de verstopping dieper in de leiding.

Baking soda & azijn - In plaats van een agressief ontstoppingsmiddel te gebruiken, kunt u ook een milieuvriendelijk middel proberen. Giet een kopje baking soda in het afvoerputje. Daarna voegt u er een beetje azijn aan toe. Dit geeft een chemische reactie en gaat schuimen en bubbelen. Laat het een kwartiertje inwerken en giet er dan kokend water in. Als het niet direct helpt, kunt u het gerust enkele malen herhalen.

Ontstoppingsveer - Vooral wanneer de keuken verstopt is op een diepere plek in de leiding kan een verstoppingsveer helpen. Schroef de sifon eraf en druk de veer zo ver mogelijk in de leiding. Druk enkele malen heen en weer en vaak voelt u al aan de veer of de verstopping los komt.  Er zijn nog wel meer tips om te voorkomen dat de keuken verstopt raakt. Het meest simpele is om een zeefje in het afvoerputje te plaatsen, zodat al het materiaal dat een verstopping kan veroorzaken, niet in de leidingen komt.

Mochten bovenstaande tips echt niet helpen dan kunt u altijd de experts bellen, bijvoorbeeld Nijhuis Rioolreiniging Aanleg & Dienstverlening voor Enschede en omgeving.


Delen