Loodgieter, een duurzaam beroep

In de zeventiger jaren was met de opkomst van kantoorbanen het uitoefenen van een beroep in de bouw niet een beroep van veel aanzien. Echter kregen loodgieters en elektromonteurs in deze tijden zeer goed betaald aangezien weinig mensen dit beroep wilden uitoefenen. Naarmate het salaris in de metaal en bouw cao's steeg zagen steeds meer mensen om bijvoorbeeld loodgieter te worden. 
Momenteel zitten we weer in dezelfde situatie als ongeveer vijftig jaar geleden; al enige tijd is er een tekort aan loodgieters zoals Lekkage Service Utrecht. Schoolbanken bij deze beroepsopleidingen blijven al jarenlang leeg, waardoor dit beroep wederom verandert in een ambacht.  Als zzp-er of werknemer heb je momenteel als installatietechnicus een luxepositie, want je kunt onderhand je eigen uurloon bepalen doordat er domweg weinig concurrentie is. Wanneer je een timmerman zoekt hoef je niet lang op internet te zoeken, echter de zoektocht naar een zelfstandige loodgieter neemt toch wat meer tijd in beslag. 
Zijn loodgieters dan overbodig in ons tegenwoordige leven? Dit antwoord is simpelweg nee. Ook al gaan wij aardgas zwaar afschalen dankzij de nieuwe wetgevingen van Europese unie, en wordt er sinds kort bij een nieuwbouw huis geen gas meer aangesloten, is er nog altijd water nodig. Want water hebben wij toch allemaal nodig om te overleven, dit geldt voor de aanvoer van water als de afvoer daarvan.  Ook wat betreft duurzame energie is de installatietechniek niet weg te denken. Denk hierbij aan zonneboilers. Deze zullen wij steeds vaker bij onze buurtgenoten op de daken zien liggen naast zonnepanelen. Deze systemen zullen op het huidige systeem aangesloten moeten worden, niet te vergeten de watertank die hier bij nodig is. De opkomst van de warmtepomp ter vervanging van de CV ketels zal ook voor voldoende werkverschaffing zorgen en vergeet niet dat we daarmee de centrale verwarming stilletjes aan zullen gaan vervangen voor airco's, aangezien dit in alle vier de seizoenen bruikbaar is.  De nieuwe ideeën om regenwater te hergebruiken om het toilet mee door te spoelen staat nog steeds in de kinderschoenen, maar wie weet wat voor innovaties er op het gebied van energiewinning nog bedacht zullen worden die een raakvlak hebben met water. 
Al deze nieuwe systemen dienen naast aangelegd ook onderhouden te worden, en dit creeert veel banen voor de installatietechniek. Wel zal de loodgieter steeds meer elektrotechnische kennis mee krijgen aangezien deze twee ambachten steeds meer een beroep zullen worden.  Dankzij aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden zullen wij dit beroep weer meer tegen komen, en dankzij de hernieuwde subsidieregelingen voor duurzame energie zal dit opnieuw een blijvend beroep worden.


Delen