De loodgieter

De meeste mensen zullen pas met een loodgieter in aanraking komen op de niet meest leuke momenten, zoals bijvoorbeeld bij een lekkage. In de naam van het beroep kun je al aflezen waaruit het oorspronkelijk beroep bestond: 'het gieten van lood'. In het verleden werd lood zeer veel gebruikt om buizen waterdicht te maken. Het gieten van deze stroken van lood was het dan ook zijn beroep. Maar het vakgebied is met de komst van allerlei moderne apparaten en nieuwe technieken enorm uitgebreid. De loodgieter is nu vooral ook verantwoordelijk voor de installatie en onderhoud van cv ketels, sanitair, waterleidingen of riolering. Je vind hem dan ook op de bouwplaats, maar je kunt hem ook inhuren als je thuis een probleem hebt met de cv ketel of lekkage in je badkamer. 

Lekkage   

Een lekkage in de badkamer kan soms moeilijk te ontdekken zijn. Veelal zitten de waterleidingen mooi weggewerkt in de muur of in de vloer, waardoor je niet bij de lekkage kunt komen. Ook van cv ketels heeft niet iedereen verstand en wanneer de cv ketel begint te lekken, dan kan de waterdruk wegvallen en heb je ook nog eens geen water uit de kraan. Krijg je ineens vochtplekken op je plafond, dan is de kans groot dat je een lekkage aan je dak hebt. Of misschien heb je een probleem met je hemelwaterafvoer, waardoor het water van je dak niet goed afgevoerd kan worden? Dit zijn allemaal lekkagegevallen waarbij de loodgieter ingeschakeld moet worden. Dat het om zoveel verschillende soorten lekkages gaat, geeft al aan hoe breed het vakgebied is. Het zijn vormen van lekkages die zowel binnen als buiten kunnen voorkomen. In de badkamer zal hij misschien een muur of vloer moeten openbreken om bij de leidingen te komen en bij een lekkage zal hij het dak op moeten om de lekkage te detecteren en te repareren.   

Opleiding tot loodgieter   

Er bestaat niet echt een specifieke opleiding tot loodgieter. Starten met een ROC opleiding is al voldoende en je kiest dan de richting van installatietechniek. Daar leer je alles over ketels, leidingwerk en de gebruikte materialen en gereedschappen. Het voordeel van een ROC opleiding is dat je meestal werken en opleiding kunt combineren. Je gaat dan twee dagen naar school en de overige drie dagen ben je aan het werk bij bijvoorbeeld een installatiebedrijf. Dit is de beste manier om de praktijk te leren, maar ook de benodigde theorie. Voor de opleiding loodgieter is het zelfs mogelijk om een avondopleiding of een thuisopleiding te volgen. Met extra opleidingen kun je meer kennis opdoen en eventueel voor jezelf een eigen loodgietersbedrijf beginnen. Loodgieter nodig? Neem contact op met PC Honcoop.


Delen