De cv ketel, waar op te letten?

De cv ketel is vaak de spil in elk huishouden, maar hoe werkt deze eigenlijk? De kamerthermostaat heeft een bepaalde warmtevraag. Hierdoor wordt de circulatiepomp aan het werk gezeten en het cv-water zal door de installatie rondgaan. Dit water wordt verwarmd doordat het door de warmtewisselaar stroomt en wordt daarna door de circulatiepomp via de leidingen door de radiatoren geleid. Wanneer de ingestelde temperatuur op de kamerthermostaat bereikt wordt, stopt de warmteafgifte aan het ketelwater. Indien er niet opnieuw om verwarming gevraagd wordt, zal de circulatiepomp na een bepaalde tijd uitschakelen. Het verschil tussen oudere en nieuwe ketels is dat de oude modellen de keteltemperatuur niet automatisch aan de warmtevraag aanpassen. Moderne ketels zijn daar wel toe in staat, deze wordt afgestemd op het huidige seizoen, de instelling van de kamerthermostaat en de isolatie van de woning en zijn daardoor steeds milieuvriendelijker. 

Aanschaffen van een cv ketel 

Een cv ketel zorgt dus voor een lekker warm huis en levert in veel gevallen ook nog warm water. Maar welke type is nu geschikt voor uw huis en omgeving? Er zijn een aantal zaken waar u op kunt letten. Zo is er de keuze tussen een soloketel en een combiketel. De eerste zorgt ervoor dat u het behaaglijk heeft in huis en de tweede regelt ook het warme water uit de kraan. Daarnaast is er nog de keuze tussen een doorstroommodel of een ketel met voorraadvat. De optie met voorraadvat kost veel energie, aangezien het water opgeslagen wordt en op een constante temperatuur gehouden. Dit maakt het doorstroommodel een stuk zuiniger, het water wordt pas opgewarmd zodra u hierom vraagt en dus de kraan open draait. Deze zijn momenteel ook het populairst, aangezien het water in slechts 5 seconde al verwarmd kan zijn. Een helemaal milieuverantwoorde keuze is de ketel volledig vervangen door alleen een warmtepomp. Hiervoor moet uw huis wel goed geïsoleerd zijn, ook levert dit een flinke investering op!   

Storingen in de cv ketel 

Vaak heeft u in de zomermaanden niet in de gaten dat er wellicht iets aan de hand is met uw ketel. Toch kunnen er enkele problemen spelen, zoals: defecte onderdelen, onvoldoende druk in de ketel of de rookgasafvoer heeft mankementen. Veel mensen komen pas in actie als de cv ketel storingen vertoont, en dan is het vaak al te laat. Ook hebben loodgieters en cv-monteurs het door al deze problemen ontzettend druk in het begin van de winter, een goede tip is dus om uw cv ketel regelmatig te controleren, professioneel onderhoud aan te laten plegen en dit bij voorkeur in de zomermaanden uit te voeren. Neem daarvoor contact op met Van der Wal B.V.


Delen