Vochtbestrijding is noodzakelijk om problemen te voorkomen

Vochtbestrijding is noodzakelijk om problemen te voorkomen

Vocht in je woning zorgt op de langere termijn voor diverse problemen. Je huis zal beschadigen en ook je gezondheid ondervindt mogelijk problemen door onbehandelde vochtproblematiek. Om tot de juiste aanpak over te gaan, is het van belang dat je weet met welk type vochtprobleem je te maken hebt. Welke vormen van vocht in je woning zijn er? Welke gevolgen brengen deze met zich mee en wat kun je doen om af te rekenen met vocht in huis? 

Tijdige vochtbestrijding voorkomt problemen 

Wanneer je een of meerdere vochtproblemen in je woning hebt, is je huis een ideale omgeving voor schimmels, zwammen en ongedierte. Schimmels en zwammen zijn geen prettig gezicht, maar ernstiger is het feit dat de sporen van de schimmels de ademhalingsorganen irriteren. Voor mensen die aan astma of aan andere ademhalingsmoeilijkheden lijden, heeft dit zeer nadelige gevolgen voor de gezondheid. Ook mensen zonder dergelijke aandoeningen kunnen problemen ondervinden. Denk hierbij onder andere aan allergische reacties en aan chronische rhinitis, wat inhoudt dat het neusslijmvlies ontstoken is. Hoofdpijn, hoesten en extreme vermoeidheid zijn hier veelvoorkomende symptomen van. Schimmels vormen een aanslag op het immuunsysteem, omdat het lichaam energie zal steken in het bestrijden van de gevolgen van schimmel, of dit nu kleinere of grote ongemakken betreft. Naast de gezondheid loopt ook de woning gevaar. Schimmels en de huiszwam kunnen zich vastzetten in verschillende ondergronden en deze volledig verwoesten. Beton kan gaan scheuren en houtwerk kan gaan rotten, waardoor de constructie van je woning langzaamaan steeds verder wordt vernietigd. 

Doorslaand vocht, optrekkend vocht en condensatievocht 

Er zijn diverse soorten vochtproblemen die vochtbestrijding vereisen. De meestvoorkomende zijn doorslaand vocht, optrekkend vocht en condensatievocht. Doorslaand vocht ontstaat wanneer het materiaal waarvan de gevels zijn gemaakt poreus zijn. De wanden zullen vocht absorberen in plaats van afstoten en uiteindelijk zullen niet alleen de buitenmuren, maar ook de binnenmuren worden aangedaan. Doorslaand vocht kun je behandelen door de betreffende gevel te impregneren, voor nieuwe gevelbekleding te kiezen of door een laag vochtwerende verf te laten aanbrengen op de buitenmuur. Optrekkend vocht uit zich door vochtplekken op lagere gedeelten van de muren. De muren nemen grondvocht op en dit kan schimmels, loslatend behang en een muffe geur in huis veroorzaken. Om optrekkend vocht te bestrijden kun je de aangedane muren laten injecteren met een gel die vocht afweert. Een ingrijpendere methode om optrekkend vocht aan te pakken, is door een onderkapping te laten plaatsen tussen de grond en de muur. Condensatievocht wordt veroorzaakt doordat lucht met een hoge vochtigheidsgraad niet voldoende kan worden afgevoerd. Het vocht slaat neer op koudere oppervlakten en dat kan vervolgens leiden tot vochtplekken op de muren. Condensatievocht komt vaak voor in badkamers en in keukens. Om dit probleem te bestrijden, is een goede ventilatie een must. Je kunt hier zelf aan bijdragen door vaker ramen open te zetten. Mocht dit niet voldoende werken, dan biedt het laten plaatsen van een ventilatiesysteem uitkomst. Het is hoe dan ook aan te raden dat je eerst je woning laat inspecteren door een expert, zodat je zeker weet wat de oorzaak is van de problemen in jouw woning. Aan de hand hiervan kiezen jullie samen de juiste manier van vochtbestrijding.


Delen