Een ervaren ontstoppingsdienst nodig? Dit zijn de opties!

Heb je al langere tijd rioolproblemen, zoals een of meer wc's die niet goed doorspoelen of afvalwater dat via de afvoerputjes niet goed weg loopt? Of zit je sinds kort met een acuut verstoppingsprobleem, waardoor je de wc thuis, je jacuzzi of je douche niet meer normaal kunt gebruiken? Zorg er dan voor dat je het betreffende probleem snel uit de weg ruimt. Want rioolproblemen behoren tot de meest storende en vervelende defecten die je in huis kunt hebben. Ga maar na: een kapot toilet gaat razendsnel stinken. En de smerige geur die daarbij ontstaat, trekt je hele huis door. Ook loop je door het staande water al snel het risico op gezondheidsklachten.
Een oplossing is dus gewenst bij een verstopping. Natuurlijk kun je direct een ontstoppingsdienst in jouw regio bellen om de situatie op te lossen voor je. Maar dit is lang niet altijd noodzakelijk. Als je ook maar een beetje van aanpakken weet en werk niet schuwt, kun je een verstopping meestal in een handomdraai verhelpen. We leggen je uit wat je zelf het beste kunt doen bij een toiletverstopping of bij problemen met afvoerputjes. En ook lees je in dit artikel aanwijzingen wanneer het echt nodig is om de hulp van een loodgieter of ontstoppingsdienst in te roepen.

Doe-het-zelf adviezen om de rioolafvoer weer toegankelijk te maken

Als je niet vies bent van smerige handen, dan kun je proberen zonder hulpmateriaal de afvoer of de toiletbuis schoon te maken. Schroef het betreffende afvoerputje open en kijk of er zichtbare haarresten en troep in het putje zit. Deze kun je met de hand of met bijvoorbeeld een schroevendraaier dan vrij eenvoudig weghalen. Het klinkt vies, maar als je toilet is verstopt, voel dan eens meet de hand (doe hierbij een lange handschoen aan van rubber) of je een prop kunt voelen. Voel je wat, dan kun je de ophoping er vaak zo met je hand uittrekken. Spoel de restanten vervolgens niet weer direct door het toilet, maar doe ze in een plastic zak in de vuilnisbak. Anders heb je zo weer een verstopping te pakken.
Naast deze handmatige methode kun je ook enkele handige tools inzitten om de verstopping op te lossen. Traditioneel kiezen veel mensen voor de rioolontstopper met zuignap. Een prima alternatief voor deze ploppers is de rioolontstoppingsveer. Met dit handige hulpmiddel kun je troep en rommel uit de wc-mond trekken. Ten slotte kun je ook nog chemische schoonmaakmiddelen gebruiken.

Wacht in deze situaties niet, maar bel direct een ontstoppingsdienst

Stroomt je wc echt over of is je douche na één douchebeurt consequent een waterbad? Dan kan het zo maar zijn dat er dieperliggende problemen zijn, zoals een rioollekkage of een riooldefect. Bel dan meteen een ontstoppingsbedrijf voor hulp op maat!


Delen