Uit deze CV ketel onderdelen bestaat jouw ketel!

Dankzij een goed werkende CV ketel geniet je in huis van warmte. Niet alleen voor een warm en aangenaam gevoel is het van belang dat jouw ketel goed werkt, ook voor de veiligheid van de woning is dit essentieel. Het is daarom belangrijk om jouw CV ketel jaarlijks te laten inspecteren en eventueel oude of kapotte onderdelen te laten vervangen, bijvoorbeeld door Van der Wal B.V. Het is goed om te weten uit welke onderdelen de CV ketel is opgebouwd. Hier lees je meer over de belangrijkste CV ketel onderdelen.

De gaskogelkraan
Via de gaskogelkraan is de CV ketel aangesloten op het gasnet. Dit is de verbinding waarmee het gas naar jouw CV ketel wordt gebracht, een cruciaal onderdeel van de ketel. Het is in verband met veiligheid ook van groot belang dat deze gaskraan door een professionele installateur wordt geïnstalleerd. Waar je sommige facetten zelf kunt vervangen, is dit een onderdeel dat echt door een ervaren specialist aangebracht moet worden, om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Het expansievat of drukvat
De een noemt het een drukvat, de ander een expansievat. Dit is het grote opvallende vat bij de CV ketel, dat is gemaakt om de opbouwende druk op te vangen. Onder druk kan water bijvoorbeeld uitzetten, dit is gevaarlijk in een vast systeem. In het drukvat is de ruimte voor expansie. Wanneer dit vat stuk is, kan de ketel afslaan. Een tikkend geluid kan ook een teken zijn dat het expansievat niet goed meer werkt. Het is belangrijk om een nieuw vat aan te vragen of om deze te laten vervangen.

De vul- en aftapkraan
Om de CV ketel te vullen of af te tappen, kan er gebruik worden gemaakt van de vul- en aftapkraan. Deze kraan is gesloten, er zit een sleutel bij. De kraan wordt standaard gesloten, omdat het voor proberen kan zorgen als de kraan deels open staat. Het is belangrijk om de sleutel in de buurt van de CV ketel te houden. Bij de jaarlijkse inspectie kan deze sleutel nodig zijn.

Leidingwerk
Rondom de CV ketel zitten ontzettend veel leidingen. Via deze leidingen wordt de warmte verspreid naar de radiatoren in het huis. Goed leidingwerk is cruciaal. Tijdens de inspectie van de ketel kan ook het leidingwerk worden bekeken. Bij de aanschaf van een nieuwe CV ketel kan nieuw leidingwerk worden aanbevolen, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Goed leidingwerk gaat namelijk jaren mee.

De CV ketel bestaat uit ontzettend veel onderdelen en voor een goed werkende ketel is het belangrijk dat deze onderdelen is opperste staat kunnen presteren. Merk je dat er iets mis is met de ketel? Huur dan een expert in om jouw CV ketel onderdelen te inspecteren.


Delen